SaluVet logo

Kennisbank

In onze kennisbank verzamelen we interessante informatie voor u over verschillende kruiden en geneeskrachtige planten. Ook zullen we kennisartikelen plaatsen over verschillende ziektebeelden en onze kennis over natuurlijke diergezondheid met u delen. Lees welke plant voor welk doel gebruikt kan worden en waarom wij ze gebruiken in onze producten.
De eerste levensweken zijn doorslaggevend voor een kalf om een succesvolle melkkoe te worden.

Vragen?

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust persoonlijk contact met ons op:
Telefoon: 085-070 7340
E-mail: info@saluvet.nl

De eerste levensweken zijn doorslaggevend voor een kalf om een succesvolle melkkoe te worden.

Eerste levensweken

De eerste levensweken zijn doorslaggevend voor een kalf om een succesvolle melkkoe te worden. Met welke middelen loodst u het kalf zo probleemloos mogelijk door de eerste 10 levensweken heen?
Lees meer
Broei voorkomen én smakelijk ruwvoer? Met deze tip houdt u de melkproductie op peil deze zomer

Broei voorkomen en smakelijk ruwvoer

Door broei gaan voedingsstoffen verloren en de smakelijkheid vermindert. Maar hoe kunt u deze zomer broei voorkomen en het ruwvoer smakelijk houden?
Lees meer
Kalverdiarree aanpakken met eieren?! Het kalf geholpen zijn met extra immunoglobulinen van eieren. Ja echt waar, eieren!

Kalverdiarree aanpakken met eieren?!

Immunoglobulinen uit eieren kunnen een hele belangrijke factor zijn voor kalveren met diarree.
Lees meer
Een fosfortekort bij koeien kent vele gezichten. Twijfel? Gebruik de checklist!

Fosfortekort herkennen

Hoe herken ik een fosfortekort bij mijn koeien? Bekijk de checklist!
Lees meer
Calciumfixatie: wanneer calcium en fosfor tegelijkertijd worden toegediend, kan er calciumfixatie ontstaan.

Calciumfixatie

Waarom is het niet verstandig om calcium en fosfor samen te voeren bij tekorten?
Lees meer
Wat is het verschil tussen een calcium en fosfortekort bij een koe? Hier een aantal opmerkelijke verschillen voor de juiste hulp!

Verschil calcium en fosfortekort

Bij een calcium- of fosfortekort kan parese ontstaan. De koe gaat niet meer staan. Maar aan welk tekort leidt de koe dan? Een aantal opmerkelijke verschillen tussen een calcium- en fosfortekort!
Lees meer
Rond het afkalven neemt de behoefte aan calcium toe. Soms ontstaat er een calciumtekort bij koeien. Wat kunt u doen?

Calciumtekort bij koeien

Rond het afkalven neemt de behoefte aan calcium toe. Maar niet bij iedere koe gaat het calciumalarm af. 30% lijdt aan subklinische melkziekte! Maar hoe herkent u dit en waar heeft de koe behoefte aan?
Lees meer
Extra ijzer geven of niet? Kalveren die koemelk krijgen na de biestperiode vertonen doorgaans vaker een ijzertekort.

Extra ijzer geven of niet?

Een groot deel van de kalveren heeft ijzertekort: Extra ijzer geven of niet?
Lees meer
Paardenbloem (Taraxacum officinale) onkruid? Het bevat waardevolle stoffen die in de hedendaagse diergezondheid toegepast worden!

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Wie kent de paardenbloem niet? Meestal wordt deze bloem beschouwd als onkruid. Eigenlijk ten onrechte, want deze plant en de wortel bevat waardevolle stoffen!
Lees meer
Gezonde luchtwegen zijn de basis voor topprestaties bij koeien. Maar hoe behouden we gezonde luchtwegen ondanks hitte of ziekte?

Top prestaties beginnen met gezonde luchtwegen

Wat hebben topprestaties en gezonde luchtwegen met elkaar te maken? En hoe behouden koeien en geiten de eetlust ondanks hitte of ziekte?
Lees meer

Kruidnagel (Syzygium aromaticum)

De knoppen van kruidnagel, die eruit zien als kleine spijkers, smaken licht zoet en branden scherp op de tong. Ze bevatten grote hoeveelheden essentiële olie.
Lees meer

Laurier (Laurus nobilis)

Zowel de bladeren als de zwartblauwe vruchten, die ongeveer zo groot zijn als een kers, zijn rijk aan essentiële oliën.
Lees meer

Pepermunt (Mentha × piperita)

Het pepermuntkruid bevat tot 4% essentiële oliën, waaronder een hoog percentage menthol, plus cineol en limoneen. De medicinale plant bevat ook flavonoïden en tannines.
Lees meer

Rozemarijn (Salvia rosmarinus)

Onlangs is het hoge anti-oxidatieve, celbeschermende potentieel van rozemarijnextract ontdekt. Rozemarijnolie heeft een kiemdodend effect heeft dat vele malen sterker is dan fenol.
Lees meer

Bolussen uitgelicht

Wanneer gebruik ik nou welke bolus? Een handig overzicht met alle boli en hun toepassing!
Lees meer

Wilg (Salix alba)

De wilg is waarschijnlijk de oudste en bekendste plantaardige pijnstiller en ontstekingsremmer, die al in het stenen tijdperk werd gebruikt.
Lees meer
Vergeten kruiden voor koeien en geiten: deze kruiden zijn onmisbaar voor een optimale stofwisseling en een algehele gezondheid!

Vergeten kruiden

In de jaren ’50 bevatte het grasland nog 50% kruiden, tegenwoordig nog slechts 3%. Er ontbreekt dus iets belangrijks in het oorspronkelijke rantsoen voor koeien en geiten.
Lees meer
Effectiviteit KlauSan bij genezing Mortellaro: Onderzoek en genezing van M2 Mortellaro-laesies bij melkvee

Effectiviteit KlauSan bij genezing Mortellaro

De effectiviteit van Klausan-spray op de genezing van M2 Mortellaro-laesies bij melkvee.
Lees meer

Hittestress bij koeien

Koeien hebben bij relatief lage temperaturen al hittestress, terwijl wij mensen nog geen hitte voelen. Etherische oliën in de vorm van voedingssupplementen kunnen nuttig zijn in de zomermaanden.
Lees meer

Onderzoek prof. Krömker Pyrogenium versus antibiotica

De effectiviteit van Pyrogenium in vergelijking tot antibiotica bij de behandeling van chronische mastitis
Lees meer

Citroengras (Cymbopogon citratus)

Het meest waardevolle ingrediënt van citroengras is de essentiële olie, bekend als "citronella",
Lees meer

Melisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse heeft een kalmerende, winderigheidverlichtende, krampstillende, antivirale en zwakke antibacteriële werking.
Lees meer

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)

Uitwendig wordt Sint-Janskruid gebruikt in de vorm van oliehoudende extracten (Sint-Janskruidolie, rode olie) voor mens en dier.
Lees meer

Kamfer (Cinnamomum camphora)

In China wordt kamfer al sinds de oudheid gebruikt als geneesmiddel, terwijl hij bij ons pas in de 12e eeuw opdook. In die tijd werd het vooral gebruikt als koelmiddel bij ontstekingen.
Lees meer

Koriander (Coriandrum sativum)

Hoewel het kruid vooral in de Aziatische keuken wordt gebruikt, worden de aangenaam geurende vruchten van de echte koriander naast hun gebruik in currymengsels ook medicinaal gebruikt.
Lees meer

Arnica (Arnica montana)

De aromatische, geurige bloemen van deze waardevolle plant worden medicinaal gebruikt. Ze bevatten onder andere sesquiterpene lactonen (vooral helenaline), flavonoïden en essentiële olie.
Lees meer

Kaneel (Cinnamomum verum / cassia)

Kaneel heeft een antibacteriële werking en remt de proliferatie van schimmels. Het stimuleert ook de eetlust en wordt vooral gewaardeerd om zijn genezende werking.
Lees meer

Tijm (Thymus vulgaris)

De waardebepalende bestanddelen van tijm zijn vooral essentiële oliën (thymol, carvacrol), bitterstoffen, tannines en flavonoïden.
Lees meer

Knoflook (Allium sativum)

De knoflookbol kennen we vooral als aromatisch keukenkruid. Knoflook is echter ook een veelzijdige geneeskrachtige plant.
Lees meer

Koffie (Coffea arabica)

Koffie behoort tot de alkaloïde geneesmiddelen en heeft een breed therapeutisch bereik. Het bekendste effect van koffie op geest en lichaam is de stimulerende werking bij huishoudelijk gebruik.
Lees meer

Fijnspar (Picea abies)

Behalve als houtbron wordt de naaldboom met zijn verse sparrennaalden en de daarin aanwezige sparrennaaldolie ook fytotherapeutisch gebruikt.
Lees meer

Anijs (Pimpinella anisum)

Wetenschappelijk is aangetoond dat anijs onder andere de verwijdering van bronchiaal slijm bij aandoeningen van de luchtwegen bevordert, een krampstillend effect heeft op maag en darmen.
Lees meer

Eucalyptus (Eucalyptus globulus)

De blauwe eucalyptus wordt gebruikt als geneeskrachtige plant. Preparaten van eucalyptusolie worden uitwendig gebruikt bij onder andere aandoeningen van de luchtwegen en reumatische klachten.
Lees meer