SaluVet logo

Hoe voorkom ik een dip in de melkproductie bij stress?

Bekend is dat vaccinatie, klauwbekappen, robotinstallatie of rantsoenwijziging stress veroorzaakt bij melkvee en de prestaties negatief beïnvloedt. Direct gevolg is dan een teruglopende melkopbrengst. Kan stress worden voorkomen zodat de liters behouden blijven?

Hoewel het verschil maakt hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd bij stressfactoren of hoe de kwaliteit van de huisvesting is, is de impact van stress nooit helemaal te voorkomen. Stress in de koppel heeft niet alleen directe gevolgen voor de melkproductie. Indirecte gevolgen zien we vaak terug in het gezondheidsbeeld de maanden erna. Denk aan de uier- en klauwgezondheid als ook de vruchtbaarheid. Dit kost geld en levert vaak ook aanzienlijk extra werk op.

Stress verlaagt de weerstand

Stress bij melkvee zorgt ervoor dat er veel minder energie naar belangrijke zaken als melkproductie, groei en vruchtbaarheid gaat. Bij een stressreactie worden de stresshormonen adrenaline en cortisol aangemaakt. Beide hebben een negatieve invloed op het immuunsysteem. De weerstand van het dier neemt af. De hartslag gaat omhoog en het lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten.
Uit onderzoek is gebleken dat bij melkkoeien die recent aan stress hadden geleden de witte bloedcellen in de uier duidelijk minder actief en effectief waren in het onschadelijk maken van bacteriën, wat zich vertaalde in een dalende uitgezondheid. Koeien reageren heel duidelijk op stress met een verhoging van het celgetal (Bron: GD 2025, Tips om stress te voorkomen).

Zet de relaxmodus aan!

Niet bij alle situaties is stress in de koppel te voorkomen. Stress verminderen is wel mogelijk met het aanvullende dieetvoeder HerbaVit. En dat betekent dat er meer energie naar de melkproductie kan blijven gaan. Met HerbaVit wordt de weerstand versneld naar een hoger peil gebracht wat zich tijdens stresssituaties uit in koeien die relaxter met de situatie kunnen omgaan. HerbaVit bevat namelijk 8 verschillende kruidenextracten die o.a. rustgevend werken.

Het toedienen van HerbaVit

In de week voor het stressmoment wordt tweemaal 30 gram HerbaVit per dier gedoseerd met twee dagen tussen de toedieningen en in de week na het stressmoment wordt nog eens tweemaal gedoseerd met weer twee dagen tussen de toedieningen. Doseren door het ruwvoer of over het ruw- of krachtvoer.

Dus: 4 x 30 gram per dier totaal. De kosten blijven onder de € 4,- per dier voor de gehele behandeling. Een investering die rendeert!

Meer over HerbaVit