Hoewel het verschil maakt hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd bij stressfactoren of hoe de kwaliteit van de huisvesting is, is de impact van stress nooit helemaal te voorkomen. Stress in de koppel heeft niet alleen directe gevolgen voor de melkproductie. Indirecte gevolgen zien we vaak terug in het gezondheidsbeeld de maanden erna. Denk aan de uier- en klauwgezondheid als ook de vruchtbaarheid. Dit kost geld en levert vaak ook aanzienlijk extra werk op.
Stress verlaagt de weerstand
Stress bij melkvee zorgt ervoor dat er veel minder energie naar belangrijke zaken als melkproductie, groei en vruchtbaarheid gaat. Bij een stressreactie worden de stresshormonen adrenaline en cortisol aangemaakt. Beide hebben een negatieve invloed op het immuunsysteem. De weerstand van het dier neemt af. De hartslag gaat omhoog en het lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten.
Uit onderzoek is gebleken dat bij melkkoeien die recent aan stress hadden geleden de witte bloedcellen in de uier duidelijk minder actief en effectief waren in het onschadelijk maken van bacteriën, wat zich vertaalde in een dalende uitgezondheid. Koeien reageren heel duidelijk op stress met een verhoging van het celgetal (Bron: GD 2025, Tips om stress te voorkomen).