SaluVet logo

Kalverdiarree aanpakken met eieren?!

Elke veehouder kent het belang van vroege en voldoende biestopname door pasgeboren kalveren. Zo wordt de weerstand opgebouwd en is het kalf beter beschermd tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Stel dat er diarree ontstaat, dan kan het kalf geholpen zijn met extra immunoglobulinen van eieren. Ja echt waar, eieren! Hoe dat werkt, leest u in dit blog.
Kalverdiarree aanpakken met eieren?! Het kalf geholpen zijn met extra immunoglobulinen van eieren. Ja echt waar, eieren!
Immunoglobulinen

Omdat kalveren vrijwel weerloos geboren worden hebben ze ook weinig antilichamen in hun bloed. Daarom zijn immunoglobulinen van het moederdier nodig via biest. Deze worden opgenomen via de darm en komen in de bloedbaan terecht. Biest is daarom een natuurlijke passieve immunisatie, de gevormde antilichamen van het moederdier worden direct overgedragen aan het kalf. De overdacht van biest moet wel binnen 24 uur gebeuren, alleen dan kunnen deze grote moleculen van de immunoglobulinen ongehinderd het darmslijmvlies van het kalf passeren.

Antilichamen

Immunoglobulinen staan ook bekend als antilichamen. Dit zijn eiwitten die in gewervelde dieren worden ‘geproduceerd’ door specifieke witte bloedcellen van het immuunsysteem als reactie op bepaalde stoffen, de antigenen.

Sleutel in het slot

De specifieke binding van antilichamen aan antigenen is een essentieel onderdeel van het afweersysteem tegen vreemde stoffen die van buitenaf zijn binnengedrongen. Dit gebeurt volgens het ‘lock-and-key’-principe. De antilichamen zoeken specifiek naar het antigeen dat bij hen past, binden zich hieraan en voorkomen dat deze ziekteverwekkers zich aan de darmwand hechten. Het principe werkt niet alleen met antilichamen die het lichaam zelf actief aanmaakt, maar ook met immunoglobulinen die van buitenaf worden aangevoerd. Immunoglobulinen die gericht zijn tegen E. coli bijvoorbeeld, zoeken specifiek deze bacteriën op in de darm en binden zich eraan. De ziekteverwekkers worden vervolgens uitgescheiden zonder schade aan te richten.

Blijvende bescherming voor het kalf?

De passieve immunisatie via orale inname van de antilichamen door het moederdier, heeft een onmiddellijk maar niet blijvend effect. Het biedt geen blijvende bescherming voor het kalf, zoals bij actieve immunisatie. De druk van ziektekiemen op het kalf kan aanzienlijk worden verminderd door vergelijkbare immunoglobulinen en wordt daarom sterk aanbevolen bij kalverdiarree.

Antilichamen tegen kalverdiarree

Om antilichamen tegen de meest voorkomende diarreeverwekkers te ontwikkelen, worden kippen gevaccineerd tegen de betreffende ziekteverwekkers zoals E. coli, rotavirussen, coronavirussen en cryptosporidium. Die kippen produceren vervolgens specifieke antilichamen tegen de ziekteverwekkers en geven dit af aan het ei. Vervolgens worden de antistoffen uit de eidooier verzameld. Hier wordt eipoeder van gemaakt en kan vervolgens oraal aan kalveren gevoerd worden. De effectiviteit van het immunoglobulinerijke eipoeder tegen de ziekteverwekkers is bewezen in diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Kalverdiarree aanpakken met eieren?! Het kalf geholpen zijn met extra immunoglobulinen van eieren. Ja echt waar, eieren!
Diarreemiddel met immunoglobulinen

Het is bij bijna alle soorten kalverdiarree belangrijk dat het darmslijmvlies en de darmwand van het kalf beschermd worden met immunoglobulinen. Een beschadigde darmwand kan moeilijk voedingstoffen opnemen. En juist in de eerste levensweken is het goed opnemen van voedingsstoffen van levensbelang voor kalveren.
Een gezonde en goed ontwikkelde darmflora staat aan de basis van een goede weerstand en ontwikkeling van een gezond kalf tot een goed ontwikkelde vaars. Immunoglobulinen zijn dus onmisbaar bij bijna alle soorten diarree en de basis voor ieder kalf.

Diarree-Quick-Fix is een compleet dieetvoeder voor kalveren met diarree en bevat eipoeder dat rijk is aan immunoglobulinen die de darmwand beschermen. Dit versterkt het immuunsysteem van het kalf en bevordert de darmgezondheid.

Meer over Diarree-Quick-Fix

Kalverdiarree aanpakken met eieren?! Het kalf geholpen zijn met extra immunoglobulinen van eieren. Ja echt waar, eieren!