SaluVet logo

Fijnspar (Picea abies)

We kennen allemaal de spar uit de dennenfamilie. Behalve als houtbron wordt de naaldboom met zijn verse sparrennaalden en de daarin aanwezige sparrennaaldolie ook fytotherapeutisch gebruikt.

De olie van sparrennaalden bevat essentiële olie met 20-45 % bornylacetaat en 1-8 % borneol, alsmede terpeenverbindingen. Bovendien worden in de sparrennaalden flavonoïden aangetroffen. Het middel met essentiële olie heeft vooral een slijmoplossende, circulatiebevorderende en antimicrobiële werking. Bij ontstekingen van de bovenste en onderste luchtwegen wordt het zowel inwendig gebruikt (thee-infusie of inhalatie) als uitwendig door wrijven of als bad bij spier- en zenuwpijn.

Harsbalsems (“terpentijn”) van sparren worden ook al duizenden jaren gebruikt voor genezingsdoeleinden. Deze mengsels van boomhars en essentiële oliën hebben bloedcirculatiebevorderende en kiemdodende eigenschappen. Daarom worden ze gebruikt bij gewrichtsontstekingen en reumatische klachten, maar ook bij eczeem en steenpuisten om de wondgenezing te ondersteunen. De essentiële olie, terpentijnolie, kan worden verkregen uit de harsbalsemien door stoomdestillatie.

In de aromatherapie zou de essentiële olie van de spar een ontspannend effect hebben op stress en uitputting.