SaluVet logo

Pepermunt (Mentha × piperita)

Pepermunt, een labiofyt, is een bastaard van groene munt die in de 17e eeuw plotseling ontstond in Engeland. Pepermunt, dat tegenwoordig erg populair is als medicinale en specerijplant vanwege het hoge mentholgehalte, komt oorspronkelijk niet in het wild voor. In de literatuur uit de oudheid en de Middeleeuwen worden daarentegen wel andere mint en het gebruik ervan beschreven.

Tegenwoordig groeit het frisse aromatische kruid in veel tuinen in ons land en wordt het op grote schaal verbouwd op akkers vanwege zijn populariteit en brede medicinale gebruik. Het pepermuntkruid bevat tot 4% essentiële oliën, waaronder een hoog percentage menthol, plus cineol en limoneen. De medicinale plant bevat ook flavonoïden en tannines.

De ingrediënten hebben een digestief, eetlustopwekkend, krampstillend, choleretisch, kiemdodend, ontstekingsremmend, plaatselijk pijnstillend en over het algemeen opwekkend effect.

Inwendig worden de medicinale plant en de essentiële olie vooral gebruikt bij aandoeningen van het maagdarmkanaal, misselijkheid en verkoudheid. Uitwendig wordt pepermunt gebruikt bij spier-, gewrichts- en zenuwpijn, plaatselijke jeuk (bijvoorbeeld muggenbeten) en hoofdpijn. Klinische studies hebben aangetoond dat het aanbrengen van pepermuntolie op het voorhoofd en de slapen even effectief is tegen spanningshoofdpijn als twee tabletten paracetamol door de kouprikkel.

Pepermuntpreparaten zijn ook erg populair bij verkoudheid als inhalatie om de luchtwegen te verwijden en het ophoesten te vergemakkelijken.