SaluVet logo

Rozemarijn (Salvia rosmarinus)

Rozemarijn uit de rotsachtige kustgebieden van het Middellandse Zeegebied kennen we vooral als specerijplant. De groenblijvende struik kan tot 2 meter hoog worden en verspreidt een intens aromatische geur.

In de natuurgeneeskunde worden de naaldachtige bladeren en de daaruit gewonnen rozemarijnolie gebruikt. De actieve ingredi├źnten zijn voornamelijk de kamferachtige etherische olie, maar ook hars, tannines, flavono├»den en bitterstoffen.

De belangrijkste toepassingsgebieden voor inwendig gebruik zijn met name het activeren van het cardiovasculaire systeem (hart, bloedvaten en bloed), het stimuleren van de eetlust en de spijsvertering, het stimuleren van de bloedtoevoer naar de buikorganen en het algemeen versterken van het organisme na ziekte en zenuwuitputting. Uitwendig worden rozemarijnpreparaten gebruikt voor de behandeling van reumatische aandoeningen, jicht en problemen met de bloedsomloop vanwege hun circulatie bevorderende werking.

Onlangs is het hoge anti-oxidatieve, celbeschermende potentieel van rozemarijnextract ontdekt. Bovendien is aangetoond dat rozemarijnolie een kiemdodend effect heeft dat vele malen sterker is dan dat van fenol.