SaluVet logo

Eucalyptus (Eucalyptus globulus)

De eucalyptusboom is een mirteplant die tot 80 meter hoog kan worden. Hij komt voor in enkele honderden verschillende soorten. De blauwe eucalyptus wordt gebruikt als geneeskrachtige plant. Hij komt oorspronkelijk uit Tasmanië en het zuiden van Australië en kwam mee naar Europa met de reizen van James Cook aan het eind van de 18e eeuw. Tegenwoordig wordt eucalyptus wereldwijd geteeld in warme klimaten.

De meest waardevolle bestanddelen van eucalyptus bevinden zich in de aromatische, blauwgroene bladeren. Deze bevatten 1,5 tot 3,5% essentiële olie met als belangrijkste werkzame stof cineool (70-80%). Daarnaast bevatten eucalyptusbladeren tannines en flavonoïden. Preparaten van eucalyptusolie worden uitwendig gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen en reumatische klachten, inwendig en middels inhalatie bij verkoudheid en bij infecties van de urinewegen en de geslachtsorganen.

Bij ontstekingsziekten van de luchtwegen en bronchitis heeft de etherische olie een stimulerend effect op het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor de slijmvorming wordt bevorderd. Bovendien heeft eucalyptusolie een krampstillende en sterk antibacteriële werking, waardoor ze geschikt is om te verdampen en te inhaleren bij verkoudheid. Uitwendig wordt de essentiële olie van de eucalyptusboom gewaardeerd om zijn sterke bloedsomloopbevorderende, ontstekingsremmende en plaatselijk pijnstillende werking. Op de huid wordt een verkoelend effect waargenomen.