SaluVet logo

Preventie loont, ook bij ketose!

Slepende melkziekte, ook wel ketose of acetoniemie genoemd, heeft negatieve effecten op de melkproductie en vruchtbaarheid. Eén op de tien koeien lijdt aan klinische (zichtbare) ketose in de eerste twee maanden na het afkalven, zo blijkt uit onderzoek. Subklinische ketose komt vaak voor in de eerste 14 dagen na afkalven en kan oplopen tot wel 40% van de afgekalfde koeien (Bron: CRV 2020). De kosten per koe per lactatie wordt geschat tussen de € 200,- en € 600,- (Bron: Melkveebedrijf 2019).
Preventief te werk gaan: houd de koe aan het vreten!

Om de maximale productie uit de hele lactatie te halen, is preventief handelen na de verlossing een must. De lever ondersteunen speelt hierbij een belangrijke rol. Als de lever niet goed kan functioneren door de ophoping van ketonlichamen, kan dit tot leverschade leiden. Dit verhoogt het gebrek aan eetlust direct en de productie daalt.

Voorkom de negatieve spiraal

Het risico op ketose verminderen en de eetlust stimuleren? KetoSan® is een aanvullend dieetvoeder met o.a. propyleenglycol dat speciale kruidenextracten bevat wat snel beschikbare energie geeft. De kruiden ondersteunen en beschermen de lever tegen vervetting en stimuleren krachtig de eetlust na het afkalven.

 

De 3 in 1 werking van KetoSan® :

  1. Krachtige energieboost
  2. Brengt de lever in topconditie
  3. Wekt krachtig de eetlust op

Ervaar zelf het verschil!

Leverschade door vermagering

Ketose is een stofwisselingsstoornis die vooral optreedt in de eerste weken van de lactatie en vaker subklinisch is. Er verlaat dus meer energie het lichaam van de koe, dan dat de koe er bij kan vreten. Het dier heeft grote hoeveelheden energie nodig door de hoge melkproductie. De eetlust neemt af, er wordt steeds meer lichaamsvet gemobiliseerd en de resulterende ketonlichamen belasten de lever zwaar.

De gevolgen van een beschadigde lever worden vaak pas maanden later zichtbaar:

  • 5 keer meer kans op vruchtbaarheidsproblemen zoals cysten
  • 7 keer meer kans op verhoogd celgetal
  • 4 keer meer kans op lebmaagverplaatsing

Door deze verlate effecten kan ketose echt een kostenpost worden. Het voorkomen van ketose en het beschermen van de lever zijn beide belangrijke voorwaarden voor de prestaties en levensduur van de melkkoe.