SaluVet logo

Help! Hoe loods ik mijn kalf door de eerste 10 levensweken?

De eerste 10 levensweken zijn doorslaggevend voor een kalf om een succesvolle melkkoe te worden. Vrijwel direct wordt het kalf na de geboorte blootgesteld aan miljoenen micro-organismen die het kalf positief, maar ook negatief kunnen beïnvloeden. Met welke middelen loodst u het kalf zo probleemloos mogelijk door de eerste 10 levensweken heen?
De eerste levensweken zijn doorslaggevend voor een kalf om een succesvolle melkkoe te worden.
Opbouwen microflora

In de eerst drie weken na de geboorte wordt de darmflora opgebouwd. Deze bepaalt in belangrijke mate de gezondheid van het dier voor het verdere leven. Een kalf wordt immers zonder actief immuunsysteem geboren. Als de darmflora in die eerste weken ‘beschadigd’ raakt door ziekte of medicatie wat de darmflora aantast, heeft dit blijvende gevolgen voor de toekomst.

Biest = alles

Naast goede huisvesting en een hygiënische leefomgeving is biest natuurlijk essentieel. Tussen het moment van geboorte en de eerste biestvoeding is een kalf ‘steriel’, het heeft geen immuniteit. Daarom is het toedienen van veel biest (4 liter per voeding) direct na de geboorte noodzakelijk (ook voor stierkalveren!).
Biest kan alleen in de eerste 24 uur via de darmwand in het bloed worden opgenomen, maar het beste binnen vier uur. Hoe ‘rijker’ de biest, hoe beter de opbouw van de darmflora kan worden uitgevoerd én hoe beter het kalf beschermd is tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Natuurlijke voedingssupplementen of weerstandopbouwende diergeneesmiddelen kunnen in deze periode ook een belangrijke rol spelen. Zij kunnen het immuunsysteem in de eerste weken ondersteuning bieden en de snelle opbouw van een goede darmflora stimuleren.

Waarom natuurlijke ondersteuning beter is

Als het kalf in de eerste 10 weken ziek wordt, geeft dat blijvende ‘schade’ voor de toekomst. De darmflora is in de eerste drie weken druk bezig met het opbouwen van de microflora. Door bijvoorbeeld een ernstige diarree loopt de opbouw van de essentiële micro-organismen in de darmen schade of vertraging op. Daarnaast heeft bepaalde medicatie een negatieve invloed op de darmflora. Het idee is om het kalf beter te maken, maar voor de darmflora betekent het extra hard werken om de darmflora weer in balans te krijgen. Deze heeft daarom meer aan natuurlijke medicatie of ondersteunende voedingssupplementen die o.a. het immuunsysteem ondersteunen. Eventueel naast de noodzakelijke medicatie.

De eerste levensweken zijn doorslaggevend voor een kalf om een succesvolle melkkoe te worden.
Hoe ondersteun ik mijn kalf in de eerste 10 levensweken?

Welke ondersteuning is nodig om op de plank te hebben staan? Hieronder een overzicht:

 1. IJzerSterk > de multivitamine met ijzer! Voor elk kalf toepasbaar, maar zeker als het kalf biest krijgt is dit dieetvoeder een goede aanbeveling. Biest bevat immers geen ijzer! Selenium en prebiotica inbegrepen.
  Meer over IJzerSterk
 2. Bronch-Actief B > Voor een gezonde groei en ontwikkeling van de gehele melkperiode. Het ondersteunt de gezondheid van de luchtwegen en wekt krachtig de drink- en eetlust op. Ook de speendip is hierdoor verleden tijd! Meer over Bronch-Actief B
 3. Diarree-Quick-Fix > Dé ondersteuning bij kalverdiarree met immunoglobulinen. Het bevat alles wat een kalf met diarree nodig heeft, ook pro- en prebiotica.
  Meer over Diarree-Quick-Fix
De eerste levensweken zijn doorslaggevend voor een kalf om een succesvolle melkkoe te worden.

Ondersteuning die soms nodig kan zijn:

 1. ColoSan > Hét diergeneesmiddel voor kalveren met trommelzucht of gasophoping.
  Meer over ColoSan
 2. HerbaVit > Weerstandsdip of traag herstel na ziekte? Dit dieetvoeder geeft snel een boost met maarliefst 11! verschillende vitaminen en extra gisten en prebiotica. Ideaal na een koppelkuur of ziekte in de koppel.
  Meer over HerbaVit

 

Direct weten welke ondersteuning het kalf nodig heeft?

Vraag hier onze gratis Stalposter Kalf aan!

Ga naar de shop