SaluVet logo

Top prestaties beginnen met gezonde luchtwegen

Top prestaties beginnen met gezonde luchtwegen. Vitale longen zijn een essentiële voorwaarde voor een goede stofwisseling. En een goede stofwisseling is een voorwaarde voor een optimale eetlust en melkproductie. Maar wat als de eetlust van de koppel afneemt?
Gezonde luchtwegen zijn de basis voor topprestaties bij koeien. Maar hoe behouden we gezonde luchtwegen ondanks hitte of ziekte?

Als de eetlust van de koppel afneemt, daalt ook de productie en neemt het rendement snel af. Periodes met hittestress of infecties op de koppel zoals blauwtong, blijven voorkomen. Belangrijk dat de eetlust bij onze herkauwers behouden blijft! Maar hoe behouden we de eetlust ondanks hitte of ziekte?

De kracht van etherische oliën

Van diverse etherische oliën is inmiddels bekend dat zij niet alleen de activiteit van de spijsverteringsklieren direct kunnen stimuleren, maar ook de eetlust en gretigheid bij de herkauwer krachtig kunnen opwekken. De dieren worden echt ‘gretig’. Dit geldt voor zowel geiten, lammeren, koeien als kalveren.

Behoud van een goede eetlust en smakelijk ruwvoer bij hittestress of na ziekte in de koppel, komt de melkproductie op korte termijn ten goede. De effecten op langere termijn zijn, door voldoende energieopname, een goede vruchtbaarheid en gezonde klauwen.

Gezonde luchtwegen en stimuleren eetlust

Om de eetlust en melkproductie bij koeien te ondersteunen is Bronch-Actief B ontwikkeld. Bronch-Actief B bevat etherische oliën zoals eucalyptusolie, tijmolie en anijsolie. Eucalyptusolie en tijmolie beïnvloeden samen de longvitaliteit van herkauwers. Eucalyptusolie heeft een positief effect op overtollig slijm waardoor de weg vrij wordt gemaakt om zuurstofrijke lucht naar de longen te transporteren. Tijmolie heeft een ondersteunende werking op de luchtwegen én geeft een eetlust opwekkend effect. Anijsolie ondersteunt de spijsvertering en heeft een ontspannende werking op het gladde spierweefsel in de luchtwegen, waardoor dieren letterlijk meer lucht krijgen.

  • Anijsolie: Ondersteunt de spijsvertering en heeft een ontspannende werking op glad spierweefsel in luchtwegen
  • Eucalyptusolie: Ondersteunt de luchtwegen door een positief effect op overtollig slijm
  • Tijmolie: Ondersteunende werking op de luchtwegen en behoud van een goede eetlust
Bronch-Actief B voor melkkoeien bij hittestress. Wekt eetlust op, smakelijk ruwvoer en minder restvoer
Waarom gezonde luchtwegen zo belangrijk zijn

Koeien en geiten zijn kuddedieren en hebben in verhouding tot het lichaam maar weinig longcapaciteit. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een paard (vluchtdier). Vitale longen zijn een essentiële voorwaarde voor een goede stofwisseling. En een goede stofwisseling is een voorwaarde voor een optimale eetlust en melkproductie. Daarom: Top prestaties beginnen met gezonde luchtwegen!

Smakelijk ruwvoer bij hitte

De meeste etherische oliën hebben antimicrobiële eigenschappen. Ze kunnen dus de activiteit van micro-organismen in het voer afremmen die bijvoorbeeld broei veroorzaken tijdens warme dagen. Opwarming van ruwvoer ontstaat door het actief worden van bacteriën, gisten en schimmels die in het rantsoen aanwezig zijn, waardoor snel veel voedingsstoffen verloren gaan en de smakelijkheid sterk vermindert.

Maar er gebeurt nog iets bij broei in het ruwvoer. Koeien houden absoluut niet van de geur van speeksel van soortgenoten. Oud voer, waarin andere koeien al hebben gerommeld door broei en verminderde smakelijkheid, wordt met tegenzin opgegeten. Ook hierdoor neemt de voeropname af.
Dus niet alleen de hitte heeft invloed op de eetlust, ook de broei én het speeksel van andere koeien spelen een rol. Het ruwvoer wordt minder smakelijk en bevat, door de broei, minder voedingsstoffen.
Het toevoegen van etherische oliën aan het rantsoen, bijvoorbeeld via de voermengwagen, kan daarom zinvol zijn. Bronch-Actief B poeder wekt krachtig de eetlust op en zorgt voor behoud van smakelijk ruwvoer.

De bijwerking van Bronch-Actief

Bronch-Actief B wordt in Nederland vooral ingezet voor het behoud van gezonde luchtwegen bij pas geboren kalveren en lammeren. Een positieve ‘bijwerking’ van het product is dat het ook bij volwassen dieren krachtig de eetlust opwekt. Hierdoor leent het product zich bij uitstek voor toepassing op de koppel bij hittestress en bij herstelperiodes na ziekte.

Robuust dier voor de toekomst

Voor een gezonde groei en de ontwikkeling van gezonde luchtwegen van het pasgeboren kalf en lam is Bronch-Actief B gedurende de gehele melkvoedingsperiode onmisbaar, maar ook zodra ze toe zijn aan brok. Door de etherische oliën blijven de jonge dieren opvallend actief en gretig. Met Bronch-Actief B maken de jonge dieren een geweldige start in de eerste 10 levensweken en start de ontwikkeling van een robuust dier voor de toekomst met een lange levensduur.

Bronch-Actief B ondersteunt bij hittestress, wekt de eet- en drinklust op en zorgt voor behoud van gezonde luchtwegen
Gezonde luchtwegen zijn de basis voor topprestaties bij koeien. Maar hoe behouden we gezonde luchtwegen ondanks hitte of ziekte?
De smaakmaker die melkt!

Bij de volwassen herkauwers heeft Bronch-Actief B zowel invloed op de longvitaliteit, als ook op de smakelijkheid van het ruwvoer en de eetlust. Het wordt ingezet na ziekte om de eetlust en melkproductie te ondersteunen, alsook bij warme dagen, wanneer koeien hittestress ervaren. Maar denk ook aan een weerstandsdip door bijvoorbeeld een inenting. Ook dan loopt de melkproductie terug en kan Bronch-Actief B een paar dagen vooraf aan het rantsoen toegevoegd worden. En natuurlijk kan Bronch-Actief B ook het hele jaar door gevoerd worden. Kortom: Bronch-Actief is de smaakmaker die melkt!

Praktijkonderzoek: melkproductie weer op niveau na blauwtong

Meer over Bronch-Actief B