SaluVet logo

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Wie kent de paardenbloem niet? Deze plant groeit bijna overal en bedekt in de lente de weiden met felgele bloemen. Meestal wordt deze bloem beschouwd als onkruid. Eigenlijk ten onrechte, want deze plant en de wortel bevat waardevolle stoffen! Niet voor niets wordt de paardenbloem als sinds de oudheid gebruikt als geneeskrachtige plant.

Deze plant groeit voornamelijk op het noordelijk halfrond en groeit op vruchtbare bodem, maar ook op stenige terreinen, zowel in het licht als in de schaduw. Zijn diepe, sterke wortelpen verankert hem stevig in de grond.

Prebioticum voor gezonde darmflora
De paardenbloem wortel en het kruid worden beide in de natuurgeneeskunde gebruikt. De belangrijkste ingrediënten zijn bitterstoffen, triterpenen, fytosterolen, flavonoïden en slijmstoffen. De plant is ook rijk aan vitaminen en mineralen. In de herfst bevat de wortel tot 40% inuline, een prebioticum dat dient als voedingsbasis voor een gezonde darmflora.

Leverplant
De belangrijkste toepassingsgebieden voor inwendig gebruik zijn verlies van eetlust, spijsverteringsklachten en functiestoornissen van de lever en galblaas. Samen met mariadistel en artisjok is de paardenbloem een van de belangrijkste “leverplanten”. In de volksgeneeskunde wordt het ook gebruikt als tonicum voor verzwakte patiënten, om de eliminatie van gifstoffen via de nieren te ondersteunen, bij jicht en reuma, huidaandoeningen en om oedeem af te voeren.