SaluVet logo

Extra ijzer geven of niet?

IJzertekorten bij kalveren worden met regelmaat vastgesteld. IJzer zorgt er bij pasgeboren kalveren voor dat het zuurstof in het bloed opgenomen kan worden. Daardoor is ijzer belangrijk voor de afweer, optimale groei, goede spijsvertering en de algehele gezondheid. Kortom, een optimale start. IJzertekort toont zich vaak in een futloos kalf met een doffe vacht. Het geeft het kalf gelijk een achterstand in groei en de opbouw van weerstand. Daarmee is het kalf vatbaarder voor infecties dan kalveren die geen tekort hebben.

Biest of toch melkpoeder?
Uit onderzoek blijkt dat biest van goede kwaliteit en de hoeveelheid biest helaas geen invloed heeft op het ijzergehalte na de geboorte van het kalf (S. Oehler voor vakblad Elite, 2020). Wat wel invloed heeft is wat gegeven wordt na de biestperiode, koemelk of melkpoeder.
Melkpoeders bevatten doorgaans voldoende ijzer om het ijzergehalte in de eerste levensweken aan te vullen. Het is alleen niet voldoende wanneer er echt een tekort is.
Ook naarmate het kalf ouder wordt zit er theoretisch voldoende ijzer in het ruw- en krachtvoer om het ijzergehalte voor de kalveren op peil te houden.
Kalveren die koemelk krijgen na de biestperiode vertonen doorgaans vaker een ijzertekort (S. Hofstee voor Nieuwe Oogst, 2018).

Vooraf onderzoek doen
Niet zeker van een ijzertekort? Zomaar een ijzer-injectie toedienen is geen goed idee, de kans dat kalveren in totaliteit te veel ijzer binnen krijgen en in shock raken, is dan groter. Via de dierenarts een bloedonderzoek laten uitvoeren waarbij gekeken wordt naar het hemoglobinegehalte, geeft vaak zekerheid.

IJzerinjectie of voedingssupplement?
Wanneer bekend is dat zowel de melkkoeien als de kalveren mineralen tekorten hebben, bijvoorbeeld na bloedonderzoek of omdat de veehouder weet dat het vee tekorten heeft door schrale grond, is het aan te raden een voedingssupplement met ijzer toe te dienen na de eerste levensdag van het kalf. Vergeet hierbij de stierkalveren niet. Kalverhouders geven aan dat aangevoerde stierkalveren veelal een ijzertekort hebben bij aankomst (S. Hofstee voor Nieuwe Oogst, 2018).

Uit Duits onderzoek bij stierkalveren blijkt dat een voedingssupplement via de biest het ijzerniveau in het bloed verhoogt (Höller, Klawonn, Landfried, 2011). Een ijzerinjectie werkt soms iets sneller, maar ook dieren met echte tekorten waren geholpen met het voedingssupplement.

Advies van SaluVet