SaluVet logo

Aanvullende informatie

Hoe pas ik Pyrogenium Compositum toe in de praktijk? Hoe past Pyrogenium in het bedrijfsbehandelplan? Welke onderzoeken zijn er beschikbaar? Op deze pagina zijn de antwoorden op deze vragen te vinden. Onderaan de pagina staan ook diverse ervaringen van collega dierenartsen. Mocht u toch nog vragen hebben of mist u informatie? Neem dan contact met ons op.

”De combinatie werkt!”

Dierenarts Susan Bandilla woonachtig in de omgeving van Wesselburen in Sleeswijk-Holstein, runt al zeven jaar haar eigen praktijk voor landbouwhuisdieren met focus op runderen en paarden. Samen met haar partner houdt ze 60 zoogkoeien op hun eigen bedrijf. Drs. Bandilla kwam tot de holistische diergeneeskunde toen ze in sommige gevallen niet verder kwam met alleen de conventionele geneeskunde. Na verdere opleiding nam ze fytotherapie, homeopathie en acupunctuur op in haar behandelingen.

De afgelopen 6 jaar heeft Drs. Bandilla Pyrogenium gebruikt voor verschillende indicaties.

Mastitis, vertelde ze haar klanten, moet direct bij de eerste tekenen worden behandeld met 10 ml Pyrogenium compositum. Hiervoor raadt zij aan het te combineren met een ontstekingsremmer en een enzympreparaat.

Ter plaatse beslissen de veehouder en Drs. Bandilla dan samen of een aanvullend antibioticum überhaupt nodig is. Haar klanten, zegt ze, staan steeds meer open voor holistische benaderingen. In veel gevallen lukt het de veehouder goed zonder antibiotica als hij de mastitis vroeg genoeg heeft opgemerkt. In elk geval adviseert de dierenarts een behandeling van minstens 2 dagen met 10 ml Pyrogenium per dag, waarbij de hoeveelheid en de duur van het gebruik worden aangepast aan de ernst van de aandoening.

“Ik heb ondervonden dat zowel de NSAID als het antibioticum effectiever zijn als ik ze combineer met Pyrogenium compositum.” Zelfs bij gevorderde tussenklauwontsteking is het gebruik van Pyrogenium in veel gevallen veelbelovend. Hier combineert Drs. Bandilla het met Tarantula en Arnica en past dagelijks 10 ml Pyrogenium compositum subcutaan toe, gedurende 5 dagen. De “koortskoe”, die eigenlijk naar de slacht moet, is een ander typisch toepassingsgebied voor Pyrogenium compositum. Het veelzijdige diergeneesmiddel heeft nul dagen wachttijd en is daarom een waardevol alternatief. De koorts zakt meestal snel af.

”Snelle genezing bij acute mastitis”

”Acute mastitis die snel genoeg wordt behandeld met een NSAID kan worden genezen met Pyrogenium compositum.” Geeft Drs. Michael Schmaußer aan. Sinds 2005 is Schmaußer partner in zijn eigen rundveepraktijk in Freising bij München.

In het geval van chronische mastitis gebruikt Dr. Schmaußer Pyrogenium volgens praktische criteria die passen bij de mastitissituatie bij runderen. Volgens de aanbevelingen van Prof. Krömker wordt bacteriologische en cytologische diagnostiek uitgevoerd. Koeien waarbij in de melkmonsters geen pathogeen werd gevonden, maar waarbij het celgetal verhoogd is, krijgen gedurende 2-3 dagen eenmaal daags 10 ml toegediend. Als het klinische beeld verbetert, wordt de behandeling voortgezet totdat de fles leeg is. Met de hulp van de vele boeren die snel reageren, kan Dr. Schmaußer het gebruik van antibiotica met Pyrogenium compositum zo effectief mogelijk terugdringen.

Dr. Schmaußer ziet meer toepassingsmogelijkheden naast mastitis voor Pyrogenium bij koeien die herhaaldelijk lichte koorts vertonen en slecht eten. ”Deze zogenaamde “chronische koorts koeien” kunnen bijvoorbeeld bij een acute baarmoederontsteking die voorbehandeld is met antibiotica, niet volledig genezen. Dit wordt vaak wel bereikt vóór de 10e dag post partum met behulp van Pyrogenium compositum!”.