SaluVet logo

Bronch-Actief standaard in het rantsoen

"Met Bronch-Actief B wordt het basisvoer in de pens veel beter afgebroken, melk ik meer melk en bespaar ik geld" De Lanzerath GbR ligt in Swisttal, in de Keulse Baai in een puur akkerbouwgebied. Daar beheert de melkveehouder Hubert Lanzerath een melkveebedrijf van 140 hectare waarvan 125 hectare akkerland en 15 hectare grasland.

Lanzerath runt het bedrijf samen met zijn vader, twee stagiairs en met ondersteuning van zijn vrouw en moeder. Op het bedrijf worden 90 melkkoeien en één fokstier gehouden in een relatief oude stal. De gemiddelde melkproductie van zowel de zwarte en enkele rode vaarzen is 10.700 kg, de levensduur is 3,5 jaar. Veel vaarzen worden op veilingen verkocht. De gedeeltelijke DMR via de voermengwagen is voldoende voor 26-27 kg melk en bestaat uit bijna 60% gras en 40% maïskuil plus ‘enkele extra’s’, zoals aardappelen, eigen graan, gepelletiseerde suikerbietenpulp, soja/raapzaadmeel. Krachtvoer verkrijgbaar via de transponder. 

“De tweede plaats is al de eerste verliezer – er is nog een lange weg te gaan naar de top”, zegt Hubert Lanzerath, die laat zien hoe hij denkt. Rangschikking in het LKV klassement is belangrijk voor hem. De melkkoeien moeten goed presteren. In ruil daarvoor krijgen ze veel zorg en comfort. Wanneer de veehouder zich tussen zijn koeien beweegt in de rijkelijk met stro bestrooide groepsligplaats, de ‘feelgood area’, merk je meteen de vertrouwde en rustige interactie. “Ik hypnotiseer mijn koeien, dan volgen ze”, zegt hij met een brede glimlach. 

Hubert Lanzerath kwam met Bronch-Actief B in aanraking toen hij zijn adviseur bezocht. Hij raadde aan het poeder te mengen tijdens de zomermaanden, wanneer het voer warmer wordt en de voeropname daardoor vermindert. “Ik ben altijd bereid iets nieuws uit te proberen. De voeropname steeg met 10%, dat zag je meteen. De voergang was om 14.00 uur leeg, wat voorheen niet het geval was.” 

Maar waarom krijgen de koeien op het bedrijf nu continu Bronch-Actief B en niet alleen in de zomer? “Heel eenvoudig”, zegt de heer Lanzerath, “Het basisvoer in de pens wordt veel beter afgebroken. Ik kan met Bronch-Actief B een goede kilogram soja per koe per dag besparen.” Hij stelt dit vast via de ureumwaarde en de melkgehaltes. “Ik melk meer melk en bespaar geld”, vat hij het gebruik van het aanvullende diervoeder samen. “Als ik 40 cent per koe per dag bespaar en dat met 90 koeien… Soja is duurder dan Bronch-Actief B, dat heb ik eens uitgerekend”, voegt de bedrijfsleider grijnzend toe. “Je kunt 60 kilo soja besparen met een zakje Bronch-Actief B van 600 gram. Geloof je dat? Bovendien blijven de koeien aan de melk en hebben ze niet alleen de productie in de eerste honderd dagen. Ze houden het langer vol, ook onder warme omstandigheden.”

De vruchtbaarheid in de kudde is ook stabieler geworden. Er zijn aanzienlijk minder dieren vertrokken vanwege vruchtbaarheidsproblemen. “Ik kan het uitrekenen. Voor mij heeft Bronch-Actief B waargemaakt wat de adviseur beloofde”, vat Hubert Lanzerath tevreden samen. 

Uw inschrijving kon niet opgeslagen worden. Probeer het nogmaals alstublieft. Your subscription could not be saved.
Uw inschrijving is gelukt!

SaluVet Nieuwsbrief

Voor informatie over natuurlijke diergezondheid, producten, ontwikkelingen en aanbiedingen. 

Wellicht ook interessant

Gerelateerd nieuws