SaluVet logo

Betere vetopname bij warm zomerweer

Op veel geitenbedrijven wordt vet bijgevoerd om het vetpercentage in de melk op peil te houden. Maar bij warm zomerweer wordt de ruwvoeropname minder en blijven minder smakelijke vetresten op de voergang liggen. Gevolg: minder opname van het vet, minder melk maar ook een lager vetpercentage in de melk. Door de eetlust van geiten te stimuleren bij warme dagen, wordt automatisch de vetopname verbeterd. Maar hoe werkt dat ‘eetlust stimuleren’ bij geiten?

Ervaring in de praktijk
Op een geitenbedrijf in Friesland met 1200 geiten, is Bronch-Actief B poeder gevoerd tijdens de warme, benauwde zomerdagen van augustus 2023. Elke geit kreeg 3 g Bronch-Actief B poeder per dag door het ruwvoer, vooraf gemengd met een voermengwagen, gedurende 7 dagen. In die week was de gemiddelde temperatuur 25°C met een gemiddelde luchtvochtigheid van 83%.

‘’Opvallend was de goede ruwvoeracceptatie, ondanks het benauwde weer. Het vet dat wij bijvoeren bleef nu niet liggen op de voergang, maar de geiten likten de voergang helemaal schoon. Het vet werd goed opgenomen en het vetpercentage in de melk bleef op peil. En de melkproductie ook.’’ Vertelde de veehouder. De temperatuur van het ruwvoer bleef laag, ca. 24-25°C. ‘’Normaal komt er vrij snel broei in het ruwvoer bij benauwd weer, maar nu niet.’’

Meer over Bronch-Actief B bij geiten

 

Wellicht ook interessant

Gerelateerd nieuws