SaluVet logo

Eetlust behouden na blauwtong en hitte

Sinds maart 2024 voert melkveehouder Simon van de Vendel uit Driebergen Bronch-Actief aan zijn melkkoeien. ''Toen viel me al op dat er direct zichtbaar meer ruwvoeropname was en minder restvoer. ’s Avonds moest ik soms zelfs nog bijvoeren, ondanks mindere kuil en de nasleep van blauwtong vorig jaar. Daarom ben ik dit voorjaar en deze zomer dagelijks Bronch-Actief blijven voeren.''
Hoge luchtvochtigheid

”Rond 10 augustus 2024 hadden we veel warme dagen, met ups & downs. Zoals 12 augustus. Toen hadden we een zeer warme dag met hoge luchtvochtigheid. De koeien liepen buiten en kwamen thuis om te vreten. Als de wind weg valt kan het heel warm worden in de stal.”

Meer weiden

”Opvallend dat de koeien met Bronch-Actief niet zo stonden te pompen, zoals vroeger als ze stonden te wachten voor het melken. En de koeien bleven meer weiden, stonden minder onder de bomen, en ze vraten meer.”

Restvoer: één kruiwagen in twee weken

”Tijdens de warme zomerdagen is de productie gelijk gebleven, normaal zakken ze 1 liter met die warmte. Nog steeds veel minder restvoer, normaal één kruiwagen in twee dagen door schimmel en broei, nu één kruiwagen in twee weken! Sinds een aantal dagen heb ik weer koeien met 53 ltr per dag, dat is al 3 jaar niet meer voorgekomen.”

Blauwtong

”Ondanks alle blauwtongproblemen in Nederland blijven mijn koeien op productie en houden de eetlust mooi vast. Ik hoop dat dit zo blijft!”

Wellicht ook interessant

Gerelateerd nieuws