Immunoglobulinen
Omdat kalveren vrijwel weerloos geboren worden hebben ze ook weinig antilichamen in hun bloed. Daarom zijn immunoglobulinen van het moederdier nodig via biest. Deze worden opgenomen via de darm en komen in de bloedbaan terecht. Biest is daarom een natuurlijke passieve immunisatie, de gevormde antilichamen van het moederdier worden direct overgedragen aan het kalf. De overdacht van biest moet wel binnen 24 uur gebeuren, alleen dan kunnen deze grote moleculen van de immunoglobulinen ongehinderd het darmslijmvlies van het kalf passeren.
Antilichamen
Immunoglobulinen staan ook bekend als antilichamen. Dit zijn eiwitten die in gewervelde dieren worden ‘geproduceerd’ door specifieke witte bloedcellen van het immuunsysteem als reactie op bepaalde stoffen, de antigenen.
Sleutel in het slot
De specifieke binding van antilichamen aan antigenen is een essentieel onderdeel van het afweersysteem tegen vreemde stoffen die van buitenaf zijn binnengedrongen. Dit gebeurt volgens het ‘lock-and-key’-principe. De antilichamen zoeken specifiek naar het antigeen dat bij hen past, binden zich hieraan en voorkomen dat deze ziekteverwekkers zich aan de darmwand hechten. Het principe werkt niet alleen met antilichamen die het lichaam zelf actief aanmaakt, maar ook met immunoglobulinen die van buitenaf worden aangevoerd. Immunoglobulinen die gericht zijn tegen E. coli bijvoorbeeld, zoeken specifiek deze bacteriën op in de darm en binden zich eraan. De ziekteverwekkers worden vervolgens uitgescheiden zonder schade aan te richten.