Biest of toch melkpoeder?
Uit onderzoek blijkt dat biest van goede kwaliteit en de hoeveelheid biest helaas geen invloed heeft op het ijzergehalte na de geboorte van het kalf (S. Oehler voor vakblad Elite, 2020). Wat wel invloed heeft is wat gegeven wordt na de biestperiode, koemelk of melkpoeder.
Melkpoeders bevatten doorgaans voldoende ijzer om het ijzergehalte in de eerste levensweken aan te vullen. Het is alleen niet voldoende wanneer er echt een tekort is.
Ook naarmate het kalf ouder wordt zit er theoretisch voldoende ijzer in het ruw- en krachtvoer om het ijzergehalte voor de kalveren op peil te houden.
Kalveren die koemelk krijgen na de biestperiode vertonen doorgaans vaker een ijzertekort (S. Hofstee voor Nieuwe Oogst, 2018).
Vooraf onderzoek doen
Niet zeker van een ijzertekort? Zomaar een ijzer-injectie toedienen is geen goed idee, de kans dat kalveren in totaliteit te veel ijzer binnen krijgen en in shock raken, is dan groter. Via de dierenarts een bloedonderzoek laten uitvoeren waarbij gekeken wordt naar het hemoglobinegehalte, geeft vaak zekerheid.