SaluVet logo

Werking van ColoSan bij gaskoliek

Belt een paardeneigenaar met een acute gaskoliek of verstoringen in het maagdarmkanaal, dan kan ColoSan® geadviseerd worden in afwachting van de visite. Maar kan ColoSan® zo snel worden toegediend zonder het paard gezien te hebben?

Etherische oliën zijn lipofiele stoffen
ColoSan® kenmerkt zich door de sterke spasmolytische en carminatieve eigenschappen. Dit is te verklaren vanuit de werking van specifieke essentiële oliën. De extra gezwavelde lijnzaadolie, geproduceerd in een uniek proces, stimuleert mild de maagdarmperistaltiek, die vaak stopt door de pijn en spanning veroorzaakt door koliek. In de praktijk blijkt dat zowel het kalmerende als het milde peristaltische stimulerende effect verrassend snel optreedt. Dit kan worden verklaard door het feit dat de etherische oliën in ColoSan® lipofiele stoffen zijn die een versnelde doorbloeding van het weefsel als effect hebben.

Ingrediënten en hun werking
OLEUM CASSIAE (Chineese kaneelolie)

Chinese Kaneelolie van Cinnamonum cassiae heeft een sterke antibacteriële en antimycotische werking. Cinnamaldehyde beschadigt de celmembraan/celwand van het micro-organisme, maar verandert ook interne processen in de cel, waardoor het micro-organisme snel wordt ‘uitgeschakeld’. Daarnaast zijn van Chinese kaneelolie carminatieve, ‘anti-schuim’ werking en spasmolytische eigenschappen bekend.

OLEUM CARVI (karwijzaadolie)
Carvone en limonene in karwijzaadolie uit Carum carvi hebben naast een antibacteriële werking ook een antimycotische werking. Ook is aangetoond dat deze stoffen de samentrekking van glad spierweefsel remmen, waarmee de spasmolytische werking van karwijzaadolie kan worden verklaard.

OLEUM ANISI (anijsolie) EN OLEUM FOENICULI (venkelolie)
In de etherische oliën van anijs Pimpinella anisum en venkel Funiculum vulgare is met name transanethol verantwoordelijk voor de werking tegen bacteriën, gisten en schimmels en de carminatieve en spasmolytische werking. Daarnaast hebben etherische oliën als anijs- en venkelolie een sterk digestief effect. Een verhoogde afgifte van o.a. pancreasenzymen en een stimulerend en beschermend effect op de lever zorgen voor beter verloop van spijsverterings- en stofwisselingsprocessen.

OLEUM CHAMOMILLAE (kamille-olie)
De hierboven al besproken antimicrobiële en antimycotische activiteit van etherische oliën is ook bij kamille-olie uit Matricaria chamomilla aanwezig. Kamille-olie heeft naast spasmolytische en carminatieve eigenschappen, ook sterke anti-inflammatoire en immuunstimulerende capaciteiten, veroorzaakt door stoffen als apigenin, α-bisabolol en chamazuleen.

OLEUM LINI SULFURATI (gezwavelde lijnzaadolie)
Lijnzaadolie uit Linum usitatissi is niet alleen drager van de etherische oliën, maar heeft daarnaast ook een gunstig effect op de spijsvertering en darmwerking. ‘Schuim’ (in de pens) wordt neergeslagen door lijnzaadolie. De zwavelverbinding (sulfiet) in ColoSan® heeft een sterke antibacteriële werking.

Acute inzet en darmgezondheid verbeteren
ColoSan® is vooral een acuut diergeneesmiddel. Maar het gebruik kan ook breder ingezet worden. Afhankelijk van de symptomen of diagnose kan ColoSan® ook herhaaldelijk worden gebruikt om de darmgezondheid te verbeteren.

Download het informatiepakket voor dierenartsen

Meer over ColoSan®