SaluVet logo

Coffea, meer dan koffie

Het bekendste effect van koffie, of eigenlijk de cafeïne in koffie, op lichaam en geest is de stimulerende werking. De cafeïne beïnvloedt o.a. de bloedtoevoer naar de hersenen en stimuleert het centrale zenuwstelsel. We worden er lekker wakker van. Maar wanneer koffie medicinaal toegepast wordt, is meer nodig dan alleen cafeïne. Dat verklaart gelijk de brede werking van het diergeneesmiddel Coffea Praeparata.

Het branden van koffiebonen
Wanneer koffiebonen worden gebrand voor de koffieconsumptie, draait het allemaal om de winning van cafeïne. In enkele minuten ondergaat de nog groene koffieboon een intense verandering. Door het branden of roosteren van de koffieboon komen ongeveer 1.500 verschillende chemische stoffen vrij die afgebroken en omgezet worden in enkele honderden vluchtige aromatische verbindingen.

Medicinale werking
Voor de medicinale werking moeten de farmacologische eigenschappen zoveel mogelijk behouden blijven. Door een speciale bereiding van de gebrande koffiebonen zijn ze meer dan alleen een stimulerend middel of cafeïne geworden, namelijk coffea arabica tosta.

 

Dit maakt Coffea praeparata algemeen geschikt bij verstoringen van de algemene gezondheidstoestand of verstoringen van de gastro-intestinale motiliteit, bijvoorbeeld bij een traag geboorteproces. Het heeft een stimulerend effect op de eetlust maar ook invloed op de bloedsomloop naar de nieren, alsook een licht vocht afdrijvend effect. Van oudsher wordt koffie daarom ook gebruikt om oedeem te behandelen.

 

Naast dit gebruik is de geneeskrachtige plant een sterke antioxidant en heeft een ontstekingsremmend vermogen, afhankelijk van de mate waarin de bonen zijn gebrand. Dit heeft een bijzonder effect op de luchtwegen en het maagdarmkanaal van het dier. Koffiebereidingen stimuleren de stofwisseling en kunnen de organen lever en alvleesklier beschermen.

Verschillende studies
De immunomodulerende werking van speciale koffiepreparaten is van groot medisch belang. Verschillende studies bij pasgeboren kalveren hebben aangetoond dat zowel preventieve als therapeutische toediening van Coffea een positief effect heeft bij infectieziekten van het spijsverteringskanaal en de luchtwegen.

Bekijk hier verschillende studies naar Coffea Praeparata

Een koe heeft ijskoffie nodig?!

Als, ondanks alle profylaxe, problemen met de bloedsomloop en ernstige zwakte optreden bij het individuele dier als gevolg van hittestress, kan koffie (Coffea) verlichting geven.
Hittestress (metabole stress) treedt op zodra de warmte die wordt gegenereerd door de metabolische processen van het lichaam groter is dan het vermogen om de warmte in de omgeving af te geven. Hoogproductieve koeien, maar ook hoog drachtige en droge koeien, zijn gevoeliger voor hittestress.

Bij ernstige hittestress kan een koe (acute) problemen krijgen met de bloedsomloop en kan er ernstige zwakte optreden. De combinatie verkoeling en Coffea praeparata kan voor deze koeien direct verlichting geven.

 

Lees meer over de koffieplant

Lees meer over Coffea praeparata